Hälsoriskerna med övervikt

overviktÖvervikt är idag ett stort folkhälsoproblem i Sverige. I takt med att vi blir allt mer stillasittande på jobbet och äter osunt ser inte trenden allt annat än ljus ut. Vanliga besvär för överviktiga personer är bland annat högt blodtryck, höga kolesterolvärden och diabetes.

Forskningsstudier visar också att alla dessa tre problemen tillsammans kraftigt över riskerna för hjärtsjukdomar. Det har även visat sig att överviktiga som inte har högt kolesterol trots detta ligger betydligt mer i riskzonen att drabbas av hjärtproblem.

Personer med lätt höjt kolesterolvärde får ofta rådet att gå ner några kilo och efter en viktminskning brukar värdet ha återgått till det normala. Det uppskattas att 30-40 procent av patienterna med förhöjt kolesterol kan få normalt värde utan någon annan medicinering än just motion och viktminskning.

Det är aldrig för sent att ändra sin livsstil. Gör slag i saken idag så kommer du inte bara se bättre ut – du kommer också må bättre och leva längre.

Leave a Reply